Einde samenwonen

Je woont samen en gaat uit elkaar. Dat betekent dat je ook wat moet regelen voor je pensioen. Heb je je partner eerder bij ons aangemeld? Meld je partner dan nu ook weer af. Dit is nodig voor de berekening van je pensioen.

Dit is handig om te weten

Wel of geen bijzonder partnerpensioen

Bij STIP ligt het aan je situatie of er wel of geen partnerpensioen is voor je ex-partner.

  1. Als je in dienst bent bij IKEA, ben je bij ons verzekerd voor een partnerpensioen op risicobasis. Na het einde samenwonen heeft jouw ex-partner geen recht meer op partnerpensioen als je overlijdt. Als er alleen een partnerpensioen op risicobasis is, hoef je niets te regelen.

  2. Was je vóór 1 januari 2021 al bij IKEA in dienst? Dan heb je partnerpensioen bij ons opgebouwd. Je ex-partner heeft dan wél recht op het opgebouwde partnerpensioen als je overlijdt. Dit heet het bijzonder partnerpensioen. Je hoeft hiervoor niets te doen, alleen je partner af te melden. STIP regelt dit vanzelf voor jullie.

  3. Je ex-partner kan afzien van bijzonder partnerpensioen. Dan is het partnerpensioen voor je (volgende) partner, als je overlijdt. Of voor jezelf, als het partnerpensioen uitgeruild wordt voor ouderdomspensioen als je met pensioen gaat. In dit geval regel je dat zo met STIP:

    1. Leg de afspraken over het partnerpensioen vast.
    2. Onderteken de afspraken allebei.
    3. Stuur een kopie van de ondertekende afspraken naar STIP.
Ieder krijgt een overzicht met pensioenbedragen

Na het doorvoeren van de afspraken door STIP krijgen jullie allebei een bericht met pensioenbedragen.

Jouw ex-partner krijgt van ons een overzicht met alle pensioenbedragen die (later) voor je partner zijn.

Jijzelf ziet jouw pensioenbedragen ook op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO) na afloop van het jaar waarin alles geregeld is.

Meld je partner af bij STIP

Je partner afmelden doe je in Mijn pensioen, bij Mijn persoonlijke gegevens. Stuur ook het document mee waaruit blijkt dat de relatie is beƫindigd, als dat er is.

Mijn pensioen

Feedback
Chat