Je krijgt een schatting van jouw pensioen als het meezit of tegenzit

Op jouw Uniform Pensioenoverzicht lees je hoeveel pensioen je later naar verwachting van jouw pensioenfonds krijgt. Je ziet op mijnpensioenoverzicht.nl nu ook hoeveel pensioen je krijgt als het economisch meezit of tegenzit.

Berekening van de bedragen
Voor de berekening van de bedragen op mijnpensioenoverzicht.nl gebruiken we regels van de overheid. We berekenen de bedragen voor iedereen op dezelfde manier.

Je ziet op mijnpensioenoverzicht.nl deze afbeelding

Inschatting pensioen

Je ziet het pensioen dat je tot nu toe opbouwde
Stop je nu met de opbouw van pensioen? Dan krijg je het bedrag van jouw opgebouwde pensioen zolang je leeft. Let op: op jouw Uniform Pensioenoverzicht staat het bedrag dat je bruto per jaar krijgt vanaf jouw [richtleeftijd]e jaar. Op mijnpensioenoverzicht.nl staat het bedrag dat je netto per maand krijgt als je jouw pensioen laat ingaan tegelijk met jouw AOW.

Jouw ‘verwachte eindresultaat’ schatten we in 3 situaties voor je in
Jouw verwachte pensioen is jouw pensioen als je blijft werken tot jouw AOW-leeftijd en blijft opbouwen in jouw huidige regeling. Stop je eerder met werken? Dan wordt jouw pensioen lager.

Je ziet een schatting van jouw pensioen in 3 situaties:

 • Jouw pensioen waarop je nu lijkt uit te komen. Maar de kans is groot dat jouw pensioen hoger of lager wordt.
 • Jouw pensioen dat je kunt verwachten als het in de toekomst economisch erg tegenzit.
 • Jouw pensioen dat je kunt verwachten als het in de toekomst economisch erg meezit.

Jouw pensioen kan tegenvallen of meevallen door de rente, beleggingen en prijzen

 • Daalt de rente?
  Dan kan jouw pensioen later tegenvallen. We moeten namelijk meer geld apart zetten voor de betaling van alle pensioenen. We hebben daardoor minder ruimte om jouw pensioen te verhogen. Stijgt de rente? Dan hoeven we minder geld apart te zetten. jouw pensioen kan dan straks meevallen.
 • Gaat het over een langere periode slecht met onze beleggingen?
  Ook dan kan jouw pensioen later tegenvallen. Wij beleggen de premie voor jouw pensioen, voor een deel in aandelen en voor een deel met sparen. Zo lopen we minder risico. Alleen sparen is niet genoeg om nu en in de toekomst alle pensioenen te betalen. Met beleggen wordt jouw premie gemiddeld 2 tot 3 keer meer waard. Maar zeker is dat niet. Gaat het goed met onze beleggingen? Dan kan jouw pensioen later meevallen.
 • Stijgen de prijzen?
  Dan wordt jouw pensioen minder waard. je kunt immers minder kopen met hetzelfde bedrag.

Als je gepensioneerd bent, krijg je een schatting over 10 jaar
Ben je al met pensioen? Dan zie je op mijnpensioenoverzicht.nl nu ook een schatting van jouw pensioen over 10 jaar. Je ziet het brutobedrag waarop je dan lijkt uit te komen.

En een schatting van jouw pensioen in 2 situaties:

 • Jouw pensioen als het de komende 10 jaar economisch erg tegen zit.
 • Jouw pensioen als het de komende 10 jaar economisch erg mee zit.