Uitruil pensioen

Je gaat bijna met pensioen. Je kunt jouw pensioen nog aanpassen. Bijvoorbeeld door het ouderdomspensioen en het partnerpensioen onderling uit te ruilen. Deze keuze kun je maar 1 keer maken, als je met pensioen gaat. Je kunt je keuze later niet terugdraaien.

Je wilt extra ouderdomspensioen

Je mag het partnerpensioen voor een deel of helemaal omzetten in extra ouderdomspensioen. Je partner moet het hiermee wel eens zijn en een handtekening zetten. Stuur ons ook een kopie van het identiteitsbewijs van je partner, als extra controle. Maak eerst de pasfoto en het burgerservicenummer (BSN) onleesbaar. Je krijgt zelf later een hogere pensioenuitkering. Jouw partner krijgt als je overlijdt geen of minder partnerpensioen.

Je wilt extra partnerpensioen

Je mag ook een deel van het ouderdomspensioen omzetten in extra partnerpensioen. Als jij overlijdt, krijgt jouw partner meer partnerpensioen. Je krijgt dan zelf later een lagere pensioenuitkering.

Zo regel je het

  • Als je op je 68e met pensioen gaat, krijg je 6 maanden van tevoren een aanvraagformulier van STIP. Daarop leg je vast wat je keuzes zijn. Stuur het uiterlijk 3 maanden voor je pensioendatum naar STIP.
  • Wil je eerder met pensioen? Neem dan 6 maanden van tevoren contact op met STIP.

We berekenen jouw pensioen opnieuw. We doen dat volgens de regels in het pensioenreglement (pdf). Je krijgt van ons een voorstel. Daarin staan alle bedragen na de uitruil. Ga je hiermee akkoord? Dan regelen we het verder voor je.

Feedback
Chat