Pensioen 123 laag 2

Welkom bij STIP!

Ben je 18 jaar of ouder? En werk je bij IKEA? Dan bouw je pensioen bij ons op.

Alsjeblieft! Dit is laag 2 van Pensioen 1-2-3
Je leest wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. In deze laag 2 staan alle belangrijke kenmerken van onze pensioenregeling. Je leest hier meer over de onderwerpen in laag 1.

Pensioen 1-2-3 bestaat uit 3 lagen
Laag 1 : je pensioenregeling in 5 minuten.
Laag 2 : meer informatie over alle onderwerpen.
Laag 3: álle regels en het beleid van ons pensioenfonds.

Lees je de informatie liever op papier? Vraag dit dan aan bij contact.

In Pensioen 1-2-3 staan geen bedragen of persoonlijke informatie
Die vind je op het Uniform Pensioenoverzicht dat je elk jaar van ons krijgt. Maar ook bij Mijn pensioen. Wil je weten hoeveel AOW en pensioen je in totaal hebt? Kijk dan op mijnpensioenoverzicht.nl.

 

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

ouderdomspensioen

Je krijgt ouderdomspensioen vanaf je 68e jaar

Je bouwt bij ons ouderdomspensioen op voor later. Je neemt namelijk via je werkgever deel aan onze pensioenregeling. Je krijgt dit pensioen zolang je leeft. Vanaf je pensioendatum krijg je elke maand een bedrag op je rekening.

Je ouderdomspensioen is een aanvulling op je AOW
AOW krijg je van de overheid. De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog. Als de levensverwachting verder blijft stijgen, gaat ook de AOW-leeftijd omhoog. Je leest meer over de AOW-leeftijd op SVB.nl.

Je pensioen en AOW gaan waarschijnlijk niet tegelijk in
Je hebt dan misschien een tijdje minder inkomen als je stopt met werken. Je kunt bij ons wel eerder of later met pensioen gaan. Die keuze maak je als je pensioen bijna ingaat. Het is verstandig om nu al na te denken over wat je wilt. Bijvoorbeeld of je iets extra’s moet regelen als je niet zo lang wilt doorwerken.

Je ouderdomspensioen hangt af van…

 • Het salaris dat je verdient.
 • Het aantal jaren dat je werkt.
 • De regels in ons pensioenreglement.

Zo bouw je pensioen op
Onze pensioenregeling is een uitkeringsovereenkomst. Je bouwt elk jaar pensioen op over je bruto salaris in dat jaar. Je bouwt niet over je hele salaris pensioen op.

 • Wij trekken van je salaris eerst een franchise af. Je krijgt later namelijk ook AOW van de overheid. De franchise is € 17.545,- per jaar (2024).
 • Over het salaris dat overblijft bouw je elk jaar 1,875% aan ouderdomspensioen op. Dit is het opbouwpercentage in 2024.
 • Is je salaris hoger dan € 137.800,- per jaar (2024)? Dan bouw je over dat hogere salaris geen pensioen op in deze pensioenregeling.
 • Werk je parttime? Dan bouw je minder pensioen op.
 • Het ouderdomspensioen dat je straks krijgt is een optelsom van alle jaren dat je pensioen opbouwt.
 • We tellen daar je verhogingen bij op. Die krijg je elk jaar als dit financieel kan. Dit heet toeslagverlening.

Een voorbeeld
Je salaris is € 27.545,- bruto per jaar. De franchise is € 17.545,-. Je bouwt dus over € 10.000,- pensioen op. Dit is je pensioengrondslag. Je bouwt daarover 1,875% ouderdomspensioen op. Dit is € 187,50,- in dat jaar.

Lees ook deze informatie

 • Je vindt alle voorwaarden in ons pensioenreglement in laag 3.
 • De pensioenbedragen staan op je Uniform Pensioenoverzicht. Dat krijg je elk jaar van ons.
 • Ook bij Mijn pensioen en op mijnpensioenoverzicht.nl zie je hoeveel pensioen je krijgt.
partnerenwezenpensioen

Je partner en kinderen krijgen een pensioen als je overlijdt

Je bent bij ons op risicobasis verzekerd voor partnerpensioen en wezenpensioen. Overlijd je? Dan geldt dit.

Je partner krijgt partnerpensioen zolang hij of zij leeft
Overlijd je terwijl je in dienst bent? Dan krijgt je partner een partnerpensioen. Het partnerpensioen is 1,313% van je pensioengrondslag voor elk deelnemingsjaar tot aan het moment van overlijden plus 1,313% van je laatst berekende pensioengrondslag over alle jaren dat je nog aan onze pensioenregeling had kunnen deelnemen tot je pensioendatum.

Ga je uit dienst? Dan ruilen we automatisch een deel van je ouderdomspensioen om voor partnerpensioen. Je partner moet dan wel bij ons bekend zijn. Na de ruil krijgt je partner als je overlijdt 70% van je (verlaagde) ouderdomspensioen.

Je kunt besluiten om af te zien van partnerpensioen. Neem dan binnen 2 maanden nadat je uit dienst bent contact met ons op. Je partner moet het eens zijn met je keuze en hiervoor een handtekening zetten.

Als je met pensioen gaat, maak je definitieve keuzes voor je pensioen:

 • je mag een deel je ouderdomspensioen ruilen voor partnerpensioen. Na de ruil is het partnerpensioen maximaal 70% van het (verlaagde) ouderdomspensioen.
 • heb je een aanspraak op partnerpensioen gekregen? Je mag dit partnerpensioen dan weer terug ruilen voor ouderdomspensioen. Hiervoor heb je de handtekening van je partner nodig.
 • je kunt de verhouding tussen ouderdomspensioen en partnerpensioen aanpassen. Het partnerpensioen is na de omzetting maximaal 70% van het ouderdomspensioen.

Partnerpensioen als je een ex-partner hebt
Ben je gescheiden? Dan heeft je ex-partner na je overlijden geen recht op een deel van het partnerpensioen als je na 1 januari 2021 in dienst bent gekomen.

Je partner is voor ons…

 • de persoon met wie je getrouwd bent of geregistreerd partners bent.
 • de persoon met wie je minstens 6 maanden samenwoont.

Woon je samen, dan geldt dit ook:

 • Je hebt een samenlevingsovereenkomst. Die sloot je af bij een notaris.
 • Je woont minstens 5 jaar samen op hetzelfde adres. Dan heb je geen samenlevingsovereenkomst nodig. Jij en je partner laten ons dit weten. We controleren je gegevens mogelijk bij de Basisregistratie Personen (BRP).
 • Je partner is niet je kind of je vader of moeder. En ook niet je oma of opa. Je bent dus geen familie in de rechte lijn.
 • Je meldt je partner bij ons aan via Mijn pensioen.

Kijk voor alle voorwaarden voor partnerpensioen bij Wat te doen bij...samenwonen.

Via Mijn pensioen kun je je partner aanmelden. Stuur ons een kopie van een deel van de samenlevingsovereenkomst. Wij hebben alleen nodig:

 • Het voorblad van de samenlevingsovereenkomst.
 • De pagina waarop staat dat je partner pensioen krijgt als je overlijdt.
 • De laatste pagina waarop ook de handtekening van de notaris staat.

Je nam vóór 1 januari 2021 al deel aan onze pensioenregeling
Als je voor 1 januari 2021 al in dienst was bij IKEA en deelnam aan de pensioenregeling, heb je ook partnerpensioen opgebouwd. Daarvoor gelden de regels van de pensioenregeling die voor 1 januari 2021 gold. Neem contact op als je daarover vragen hebt.

Je kinderen krijgen wezenpensioen
Ben je in dienst en overlijd je? Dan krijgen je kinderen wezenpensioen. Het wezenpensioen geldt voor kinderen tot 18 jaar. Studeren zij? Of zijn zij meer dan 45% arbeidsongeschikt? Dan krijgen zij pensioen tot uiterlijk hun 27e. Wij keren het wezenpensioen uit aan maximaal 5 kinderen.

Het wezenpensioen is 0,263% van je pensioengrondslag voor elk deelnemingsjaar tot aan het moment van overlijden plus 0,263% van je laatst berekende pensioengrondslag over alle jaren dat je nog aan onze pensioenregeling had kunnen deelnemen tot je pensioendatum.

Ben je uit dienst of met pensioen en overlijd je? Dan krijgen je kinderen geen wezenpensioen.

Je kind is voor ons…

 • je eigen kind.
 • je pleegkind. Je verzorgt dit kind en voedt het op als je eigen kind.

Je nam vóór 1 januari 2021 al deel aan onze pensioenregeling
Als je voor 1 januari 2021 al in dienst was bij IKEA en deelnam aan de pensioenregeling, heb je ook wezenpensioen opgebouwd. Daarvoor gelden de regels van de pensioenregeling die voor 1 januari 2021 gold. Neem contact op als je daarover vragen hebt.

Je partner krijgt misschien ook een Anw-hiaatpensioen als je overlijdt
Overlijd je? Dan krijgt je partner misschien een tijdelijke uitkering van de overheid. Dit staat in de Algemene Nabestaandenwet (Anw). Je vindt informatie over de Algemene Nabestaandenwet (Anw) op SVB.nl.

Je partner krijgt een Anw-hiaatpensioen van ons. Hiervoor gelden wel deze voorwaarden:

 • Je werkt bij IKEA en overlijdt dan.
 • Heb je kinderen jonger dan 18 jaar? Dan keren wij pas uit als je jongste kind 18 jaar wordt.

Het Anw-hiaatpensioen is maximaal € 10.887,- per jaar (2024). Werk je parttime? Dan berekenen we het bedrag op basis van je parttimepercentage. We keren het Anw-hiaatpensioen uit totdat je partner de AOW-datum bereikt of overlijdt.

Dit is ook handig om te weten
Je vindt alle voorwaarden in ons pensioenreglement in laag 3. De pensioenbedragen staan op je Uniform Pensioenoverzicht. Maar ook bij Mijn pensioen en op mijnpensioenoverzicht.nl.

arbeidsongeschiktheid

Je blijft pensioen opbouwen als je arbeidsongeschikt bent

Als je ziek wordt, betaalt je werkgever je salaris door. Je blijft dus ook pensioen opbouwen. Ben je langer dan 2 jaar ziek? Dan ben je arbeidsongeschikt.

Als je arbeidsongeschikt bent, blijf je toch pensioen opbouwen
Je betaalt daarvoor dan geen premie meer. Ons pensioenfonds betaalt je premie. Dit geldt alleen voor het deel dat je arbeidsongeschikt bent. Werk je nog voor een deel? Dan blijf je voor dat deel op de normale manier pensioen opbouwen. Jij en je werkgever betalen samen de premie.

Zo werkt het
In dit schema lees je hoeveel pensioen je blijft opbouwen op onze kosten. Voor je arbeidsongeschiktheid kijken we naar de regels van het UWV:

Je bent arbeidsongeschikt voor: Je blijft dan pensioen opbouwen voor:
80% - 100% 100%
65% - 80% 72,5%
55% - 65% 60%
45% - 55% 50%
35% - 45% 40%
0% - 35% 0%

Alle voorwaarden vind je in ons pensioenreglement in laag 3.

Je krijgt misschien ook een extra pensioen
Ben je arbeidsongeschikt? Dan krijg je misschien een WIA-uitkering van de overheid. Je leest meer op UWV.nl. Verdien je meer dan € 71.628,- per jaar (2024)? Dan krijg je over dat meerdere geen WIA-uitkering. Je krijgt van ons dan een arbeidsongeschiktheidspensioen. Dit heet het WIA-excedentpensioen.

Dit zijn de regels

 • Je bent helemaal arbeidsgeschikt als je deelnemer wordt in onze pensioenregeling.
 • Ben je voor een deel arbeidsongeschikt als je deelnemer wordt? Dan krijg je alleen pensioen over het deel dat je arbeidsgeschikt bent.
 • Word je minstens 35% arbeidsongeschikt? Dan krijg je een WIA-excedentpensioen van ons. Maar alleen over je salaris boven € 71.628,- per jaar (2024).
 • Als je volledig arbeidsongeschikt bent, is het WIA-excedentpensioen maximaal € 83.327,- per jaar (2024).

Je leest meer in ons pensioenreglement in laag 3.

Laat het ons weten als je arbeidsongeschikt wordt
Word je arbeidsongeschikt? Of word je méér of minder arbeidsongeschikt? Geef dit altijd aan ons door. Stuur ons een kopie van de brief van het UWV waarin die beslissing staat. Wij kunnen je pensioen dan snel voor je regelen. Je krijgt daarover dan een brief. We houden je ook op de hoogte als er iets verandert in je arbeidsongeschiktheid.

reglement

Je vindt alle regels in ons pensioenreglement

Wil je precies weten wat de regels zijn? Lees dan ons pensioenreglement in laag 3. Lees je het reglement liever op papier? Je vraagt dit makkelijk en snel aan bij contact. Je kunt ook je werkgever vragen om meer uitleg over je pensioen.

Wat krijg je in onze pensioenregeling niet?


Kruis

In onze pensioenregeling zit alles wat belangrijk is voor je pensioen. En ook bij overlijden en arbeidsongeschiktheid is alles goed geregeld.

Hoe bouw je pensioen op?

driepijlers

A. Algemene Ouderdomswet (AOW)
De AOW is het wettelijke pensioen van de overheid. Je bouwt dit zelf in ongeveer 50 jaar op als je in Nederland woont of werkt. De AOW van de overheid gaat in vanaf 67 jaar (2024). Maar die leeftijd gaat in stappen omhoog. Als de levensverwachting verder blijft stijgen, gaat ook de AOW-leeftijd omhoog. Je leest hierover meer op SVB.nl. Je vindt er ook de bedragen en meer informatie over de AOW.

Let op
Woonde of werkte je niet altijd in Nederland? Dan krijgt je waarschijnlijk minder AOW.

B. Pensioen dat je via je werk opbouwt
Je bouwt pensioen op bij je werkgever. Elk jaar bouw je een deel van je pensioen op. Je krijgt 1 keer per jaar een Uniform Pensioenoverzicht (UPO).

Daarop staat:

 • Het ouderdomspensioen dat je nu hebt opgebouwd.
 • Het ouderdomspensioen dat je kunt bereiken als je tot je pensioen bij je werkgever blijft werken.
 • Het pensioen dat je partner krijgt als je overlijdt.
 • Het pensioen dat je kinderen krijgen als je overlijdt.

Kijk ook op mijnpensioenoverzicht.nl. Daarop staat een overzicht van je AOW en pensioen bij al je werkgevers. Je vindt er ook de nettobedragen.

C. Pensioen dat je zelf regelt
Je kunt je AOW en pensioen zelf aanvullen. Bijvoorbeeld met spaargeld of banksparen. Of met een verzekering, zoals een lijfrente. Of je dit nodig vindt, hangt af van je eigen situatie en wensen. Een financieel adviseur kan je helpen bij het maken van keuzes.

middelloon

Je bouwt pensioen op in een middelloonregeling

Elk jaar bouw je pensioen op over een deel van je brutosalaris in dat jaar. Dit heet een middelloonregeling. Je bouwt niet over je hele salaris pensioen op. Wij houden namelijk rekening met de AOW die je straks van de overheid krijgt. Het deel van je salaris waarover je geen pensioen opbouwt, heet franchise. Het salaris dat overblijft is je pensioengrondslag. Hierover bouw je pensioen op. Maar maximaal tot een salaris van € 137.800,- per jaar (2024).

Je totale pensioen is de optelsom van al die jaren. We tellen daar je verhogingen bij op. Die krijg je elk jaar als dit financieel kan. Dit heet toeslagverlening. Je krijgt je pensioen straks elke maand. En zolang je leeft.

opbouw

Je opbouwpercentage is 1,875%

Elk jaar bouw je pensioen op over een deel van je brutosalaris in dat jaar.

 • Eerst halen we van dat salaris halen de franchise af. Je krijgt namelijk later ook AOW van de overheid. Daar houden wij rekening mee bij de opbouw van je pensioen. Het salaris dat overblijft is je pensioengrondslag. Daarover bouw je 1,875% aan ouderdomspensioen op.
 • Werk je parttime? Dan is je salaris waarschijnlijk lager dan als je 100% werkt. Is dat het geval? Dan bouw je minder pensioen op. Je betaalt dan ook minder premie.
 • Er is ook een maximum. Is je fulltime salaris hoger dan € 137.800,- per jaar (2024)? Dan bouw je over dit hogere salaris geen pensioen op. Je betaalt ook geen premie meer. Werk je parttime, dan berekenen we het bedrag op basis van je parttimepercentage.
 • Het ouderdomspensioen dat je straks krijgt is een optelsom van alle jaren dat je werkt.
 • We tellen daar je verhogingen bij op. Die krijg je elk jaar als dit financieel kan. Dit heet toeslagverlening.

Een voorbeeld
Je salaris is € 27.545,- bruto per jaar. De franchise is € 17.545,- per jaar (2024). Je bouwt dus over € 10.000,- pensioen op. Dit is je pensioengrondslag. Je bouwt daarover 1,875% ouderdomspensioen op. Dit is € 187,50 in dat jaar.

pensioenpremie

Jij en je werkgever betalen samen voor je pensioen

Je betaalt elke maand premie voor je pensioen. Je werkgever doet dat ook. Bij ons pensioenfonds betaal je 25% van de premie en je werkgever 75%. De premie die je zelf betaalt, vind je terug op je loonstrook.

Welke keuzes heb je zelf?

waardeoverdracht

Je pensioen meenemen

Je hebt een baan bij IKEA. Daarom bouw je pensioen op in onze pensioenregeling.

Je kunt het pensioen dat je eerder opbouwde meenemen naar ons fonds
Dit heet waardeoverdracht. Je kunt dit bij ons aanvragen. Dit doe je via Wat moet ik doen bij… waardeoverdracht. Ben je het eens met onze opgave? Dan regelen wij de overdracht.

Is je pensioen € 2,- of lager per jaar? Dan vervalt dit pensioen volgens de wet. De kosten voor de administratie zijn namelijk hoger dan € 2,-.

Is je pensioen lager dan de wettelijke (afkoop)grens kleine pensioenen van € 592,51 per jaar (2024)? Dan mag je oude pensioenfonds of verzekeraar ('pensioenuitvoerder') je pensioen ook automatisch naar ons overdragen. Bekijk daarvoor het laatste pensioenoverzicht dat je van hen kreeg. Daarop staat of je zelf iets moet doen om je pensioen mee te nemen.

Als je later een andere baan krijgt
Krijg je later een andere baan? En een andere pensioenregeling? Dan ga je pensioen opbouwen in die pensioenregeling. Ook dan kun je ervoor kiezen je opgebouwde pensioen mee te nemen. Je vraagt dit aan bij je nieuwe pensioenfonds.

Is je pensioen bij ons lager dan de (afkoop)grens kleine pensioenen? Dan regelen wij de overdracht automatisch voor je. Is je pensioen € 2,- of lager per jaar? Dan vervalt je pensioen.

Waardeoverdracht is niet nodig als je een nieuwe baan vindt bij IKEA. Je blijft dan namelijk pensioen bij ons opbouwen. Je pensioenregeling verandert dus niet.

Kies je voor waardeoverdracht?
Dan heb je al je pensioen bij elkaar. Je krijgt je pensioen later van 1 pensioenfonds.

Kies je niet voor waardeoverdracht?
Dan blijft je opgebouwde pensioen staan bij je oude pensioenfonds. Je betaalt daar geen premie meer. Je bouwt er ook geen pensioen meer op. Je krijgt dat deel van je pensioen straks van je oude fonds

Bedenk goed of waardeoverdracht voor jou verstandig is
Waardeoverdracht is makkelijk. Zo houd je je pensioen bij elkaar. Maar het kan ook nadelen hebben. Kijk daarom eerst goed naar de financiële situatie van je oude en nieuwe pensioenfonds. En wat je krijgt in de oude en nieuwe situatie. Biedt je nieuwe werkgever een beter pensioen voor je nabestaanden? Of is de kans op verlagingen bij je nieuwe pensioenfonds de komende jaren kleiner? Dan kan waardeoverdracht gunstig zijn. Andersom kan natuurlijk ook

Deze informatie helpt je bij je keuze

 • Het Pensioen 1-2-3 van je oude en nieuwe pensioenfonds
  Je ziet wat je wel en niet krijgt bij elk fonds. En of je pensioen de komende jaren kan stijgen.
 • De pensioenvergelijker
  Met de pensioenvergelijker kun je de belangrijkste onderdelen van je regelingen vergelijken. Zo zie je direct wat de verschillen zijn. Je vindt de pensioenvergelijker in laag 3.

Weet je niet zeker wat verstandig is? Overleg dan met je financieel adviseur.

Als het financieel niet goed gaat, kan waardeoverdracht niet direct
De financiële situatie van je oude en nieuwe pensioenfonds moet wel goed zijn. De beleidsdekkingsgraad moet minstens 100% zijn. Dit is wettelijk geregeld. Zo voorkomt de overheid dat je risico loopt.

Is dit niet zo? Dan kun je je waardeoverdracht wel aanvragen. Maar je pensioen blijft bij je oude fonds tot de financiële situatie van beide fondsen weer goed is. Daarna krijg je een opgave. Je beslist dan pas of je je pensioen echt meeneemt.

Wat is de dekkingsgraad?
De dekkingsgraad is de verhouding tussen:

 • het geld dat een fonds in kas heeft, en
 • het geld dat het fonds nu en in de toekomst aan pensioenen moet betalen.

Is de dekkingsgraad 100%? Dan zijn die 2 gelijk. Er is dan precies genoeg geld voor alle pensioenen.

Elk fonds meet de dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. Daarvan nemen we het gemiddelde. Dit heet de beleidsdekkingsgraad. We meten die elke maand. Je leest meer over onze financiële situatie bij nieuws.

Als je een baan krijgt in het buitenland
Krijg je een nieuwe baan in het buitenland? Dan kun je je pensioen soms ook meenemen. Dit hangt af van de regels in dat land en de pensioenregeling van je nieuwe werkgever. Wil je meer weten? Vraag je nieuwe werkgever dan of je je pensioen kunt meenemen naar je nieuwe pensioenfonds.

pensioenvergelijker

Je pensioen vergelijken

Heb je meerdere pensioenpotjes? Omdat je al eens van baan veranderde? Dan kunnen de afspraken over je pensioen anders zijn. Elk pensioenfonds heeft namelijk zijn eigen pensioenregeling.

Het is belangrijk dat je weet wat de verschillen zijn tussen je oude en nieuwe pensioenregeling. Bijvoorbeeld als je solliciteert bij een werkgever met een andere pensioenregeling. Of als je je oude pensioen wilt meenemen als je een nieuwe baan hebt

Met de pensioenvergelijker in laag 3 kun je de belangrijkste onderdelen van je regelingen vergelijken. Je ziet direct wat de verschillen zijn.

ruilen

Ouderdomspensioen ruilen voor partnerpensioen

Het partnerpensioen is bij ons op risicobasis verzekerd. Als je in dienst bent en overlijdt, krijgt je partner een partnerpensioen. Ga je uit dienst? Dan ruilen we automatisch een deel van je ouderdomspensioen voor partnerpensioen. Je partner moet dan wel bij ons bekend zijn. Je kunt besluiten om deze ruil ongedaan te maken. Je partner moet deze keuze dan schriftelijk bevestigen.

Op je pensioendatum maak je een definitieve keuze voor het partnerpensioen.

Dit zijn de afspraken

 • Je eigen pensioen wordt lager. Als je overlijdt krijgt je partner een partnerpensioen.
 • Na de ruil is het partnerpensioen maximaal 70% van je (verlaagde) ouderdomspensioen.
 • Je mag voor een andere verdeling tussen ouderdomspensioen en partnerpensioen kiezen.
 • Je keuze is definitief. Je kunt je keuze niet meer veranderen.
 • Je vraagt dit aan ten minste 3 maanden voordat je met pensioen wilt gaan.
 • De bedragen op je Uniform Pensioenoverzicht veranderen.

Was je vóór 1 januari 2021 al deelnemer aan onze pensioenregeling?
Dan heb je ook partnerpensioen opgebouwd. Hiervoor gelden de regels van de pensioenregeling van voor 1 januari 2021.

Meer weten?

 • Je leest meer in ons pensioenreglement in laag 3.
 • Je pensioenbedragen staan op het Uniform Pensioenoverzicht dat je elk jaar van ons krijgt. Dit vind je in Mijn pensioen.
Ruilen partner ouderdom

Partnerpensioen ruilen voor ouderdomspensioen

Het partnerpensioen is bij ons op risicobasis verzekerd. Als je in dienst bent en overlijdt, krijgt je partner een partnerpensioen. Ga je uit dienst? Dan ruilen we automatisch een deel van je ouderdomspensioen voor partnerpensioen. Je partner moet dan wel bij ons bekend zijn. Je kunt besluiten om deze ruil ongedaan te maken. Je partner moet deze keuze dan schriftelijk bevestigen.

Op je pensioendatum maak je een definitieve keuze voor het partnerpensioen.

Dit zijn de afspraken

 • Heb je eerder ouderdomspensioen geruild voor partnerpensioen? Je mag dit partnerpensioen weer (terug)ruilen voor ouderdomspensioen.
 • Heb je een partner? Dan moet je partner het eens zijn met je keuze en hiervoor een handtekening zetten.
 • Je mag het hele partnerpensioen of een deel van je partnerpensioen ruilen voor ouderdomspensioen.
 • Je eigen pensioen wordt hoger. Als je overlijdt, krijgt je partner geen of een lager partnerpensioen.
 • Je keuze is definitief. Je kunt je keuze daarna niet meer veranderen.
 • Je vraagt dit aan ten minste 3 maanden voordat je met pensioen wilt gaan.
 • De bedragen op je Uniform Pensioenoverzicht veranderen.

Was je vóór 1 januari 2021 al deelnemer aan onze pensioenregeling?
Dan heb je ook partnerpensioen opgebouwd. Hiervoor gelden de regels van de pensioenregeling voor 1 januari 2024.

Meer weten?

 • Je leest meer in ons pensioenreglement in laag 3.
 • Je pensioenbedragen staan op het Uniform Pensioenoverzicht dat je elk jaar van ons krijgt. Je vindt dit ook in Mijn pensioen.
vervroegen_uitstellen

Eerder of later met pensioen gaan

Je pensioen gaat bij ons standaard in op je 68e. Maar je kunt ook op een ander moment met pensioen gaan. Bijvoorbeeld als je AOW ingaat.

Je gaat eerder met pensioen
Misschien wil je eerder stoppen met werken. Je pensioen gaat dan ook eerder in. Je kunt bij ons vanaf 63 jaar met pensioen gaan. Je krijgt dan wel minder pensioen. Wij moeten je pensioen namelijk langer uitbetalen. Je bouwt ook minder lang pensioen op.

Eerder met pensioen gaan heeft dus financiële gevolgen. Waarschijnlijk krijg je ook niet direct AOW. Dit is pensioen van de overheid. Je leest je AOW-leeftijd op SVB.nl.

Je gaat later met pensioen
Je kunt de ingangsdatum van je pensioen uitstellen tot maximaal 5 jaar na je AOW leeftijd. Bij STIP bouw je pensioen op tot maximaal 68 jaar. Je krijgt dan méér pensioen per maand. Wij hoeven je pensioen namelijk minder lang uit te betalen. Je stopt wel op je 68e met de opbouw van pensioen.

Voor een deel met pensioen gaan kan ook
Je kunt bij ons ook voor een deel eerder of later met pensioen gaan. Je blijft voor het andere deel dan werken. Kijk bij Welke keuzes heb je zelf? in dit Pensioen 1-2-3.

Je regelt het zo

 • Bespreek je wensen eerst met je werkgever. Je maakt samen afspraken over wat je wilt.
 • Wil je eerder met pensioen? Vraag dit dan 6 maanden daarvoor bij ons aan.
 • Wil je later met pensioen? Je krijgt 6 maanden voor je 68e bericht van ons. Je leest dan ook hoe je je pensioen aanvraagt en je keuzes aan ons doorgeeft.

Je vindt alle afspraken in ons pensioenreglement in laag 3. Wil je weten hoeveel pensioen je krijgt als je eerder of later met pensioen gaat? Meer informatie vind je in Mijn pensioen.

Deeltijdpensioen

Voor een deel met pensioen gaan

Je pensioen gaat bij ons standaard in op je 68e. Wil je niet direct helemaal stoppen met werken? En liever eerst voor een deel met pensioen gaan? Dat kan. Je laat je pensioen bij ons dus in stappen ingaan. Je kiest zelf hoeveel pensioen je opneemt. Dit heet deeltijdpensioen.

Ga je voor een deel met pensioen? Dan is je pensioen straks hoger dan als je direct helemaal met pensioen gaat.

Dit zijn de afspraken

 • Je kunt vanaf je 63e jaar starten met je pensioen.
 • Je gaat uiterlijk 5 jaar na je AOW-leeftijd (SVB.nl) helemaal met pensioen.
 • Ieder jaar mag je het percentage pensioen verhogen. Dus bijvoorbeeld van 50% naar 75%.
 • Het deel van je pensioen dat eenmaal is ingegaan mag je niet stopzetten of verlagen.

Je regelt het zo

 • Bespreek je wensen eerst met je werkgever. Je maakt samen afspraken over wat je wilt.
 • Wil je op je 68e deels met pensioen gaan? Je krijgt 6 maanden voor je 68e bericht van ons. Je leest dan ook hoe je je pensioen aanvraagt en je keuzes aan ons doorgeeft.
 • Wil je vóór je 68e deels met pensioen gaan? Laat dit dan uiterlijk 6 maanden daarvoor aan ons weten.

Je vindt alle afspraken in ons pensioenreglement in laag 3.

hoog_laag_laag_hoog

Eerst een hoger pensioen krijgen

Als je met pensioen gaat, krijg je een vast bedrag aan pensioen zolang je leeft. Maar misschien wil je eerst liever een hoger ouderdomspensioen. Bijvoorbeeld omdat je nog geen AOW krijgt. Je krijgt dan daarna een lager ouderdomspensioen zolang je leeft.

Dit zijn de afspraken

 • Ga je op of voor je 65e met pensioen? Dan mag de 1e periode duren tot je 68e of 73e.
 • Ga je ná je 65e met pensioen? Dan mag de 1e periode duren tot je 73e of 78e.
 • Je lagere pensioen mag niet lager zijn dan 75% van je hogere pensioen.
 • Deze keuze kan alleen als je helemaal met pensioen gaat. En dus niet als je dit voor een deel doet.
 • Je vraagt een hoog-laag pensioen aan 6 maanden voordat je met pensioen wilt gaan.
 • Je pensioen in de 1e en 2e periode is anders dan de bedragen op je Uniform Pensioenoverzicht.

Je leest alle regels in ons pensioenreglement in laag 3.

AOW-overbrugging
Ga je eerder met pensioen en krijg je nog geen AOW? Dan kun je een deel van je ouderdomspensioen uitruilen voor een tijdelijke AOW-overbrugging. De hoogte van de AOW-overbrugging bepaal je zelf, maar dit mag jaarlijks niet meer zijn dan 2 keer de AOW-uitkering voor gehuwden inclusief vakantiegeld. Dit is € 26.316,96 per jaar (2024). Kies je voor AOW-overbrugging? Dan wordt het ouderdomspensioen dat je straks krijgt wel lager.

Je kunt je keuze maar 1 keer doorgeven
Kies je voor een hoog-laag pensioen? Of juist niet? Dan is dit definitief. Je kunt je keuze daarna niet meer veranderen.

Hoe zeker is je pensioen?

risico

Je loopt risico met je pensioen

Je hebt je hele leven met je pensioen te maken. Dit is in totaal misschien wel een periode van 80 jaar, waarin veel kan veranderen. In je werkende leven bouw je pensioen op. Daarna krijg je pensioen. Ook zijn er risico’s. Daardoor kan onze financiële situatie veranderen, en dus ook je pensioen.

Mensen worden gemiddeld steeds ouder
Ons pensioenfonds probeert voorbereid te zijn op de risico’s die je pensioen kunnen veranderen. Dit ging niet altijd goed. Bijvoorbeeld omdat mensen gemiddeld steeds ouder worden. We moeten het pensioen daardoor langer uitbetalen. Die levensverwachting steeg de afgelopen tijd sneller dan we dachten. We moeten dus nog meer geld in kas hebben dan we eerst berekenden.

De rente kan je pensioen veranderen
Pensioenfondsen moeten inschatten hoeveel geld ze nodig hebben om alle pensioenen in de toekomst te kunnen betalen. Is de rente laag? Dan moeten we meer geld in kas hebben voor de betaling van al die pensioenen. Blijft de rente een lange tijd laag? Dan maakt dit de pensioenen duur voor ons.

De beleggingen kunnen tegenvallen
Je betaalt premie voor je pensioen. Wij beleggen dat geld. Zo wordt je pensioen over langere tijd meer waard. Maar beleggen is ook een risico. Daarom kiezen we voor verschillende soorten van beleggingen. Zo lopen we minder risico. Maken we winst op de ene belegging? Daarmee maken we een verlies op een andere belegging goed. We kunnen dit risico ook verzekeren. Daarvoor betalen we wel kosten.

In ons beleid letten we goed op de risico’s
Er zijn meer risico’s. Ons pensioenfonds doet er alles aan om je pensioen daartegen te beschermen.

We meten onze financiële situatie met de ‘beleidsdekkingsgraad’
Een besluit over de verhoging of verlaging van je pensioen hangt af van onze financiële situatie. Hiervoor kijken we elke maand naar onze dekkingsgraad. Vanaf 2015 meten we die over de laatste 12 maanden. Daarvan nemen we het gemiddelde. Dit heet de beleidsdekkingsgraad. Die dekkingsgraad mag dus niet te laag zijn. Is hij lager dan 100%? Dan mogen wij niet meewerken aan de waardeoverdracht van je pensioen.

Je leest meer over onze financiële situatie en de beleidsdekkingsgraad bij Nieuws.

indexatie

Wij proberen je pensioen welvaartsvast te houden

Geld wordt elk jaar meestal minder waard. Je kunt met hetzelfde geld in 2024 minder kopen dan in 2023. Dit heet inflatie. Ons pensioenfonds probeert je pensioen daarom elk jaar op 1 januari te verhogen. Het pensioen dat je hebt opgebouwd groeit dan mee met de lonen bij je werkgever. Dit heet toeslagverlening. Zo is je pensioen welvaartsvast.

Toeslagverlening lukt niet altijd
Onze beleidsdekkingsgraad moet minstens 110% zijn. Daarnaast mag toeslagverlening vanaf 2015 alleen als we verwachten dat dit in de jaren daarna ook kan. Dit betekent dat we meer geld nodig hebben om je pensioen te kunnen verhogen. En verhogingen vallen lager uit dan vóór 2015.

Gaat het financieel minder goed met ons pensioenfonds? Dan groeit je pensioen niet mee met de lonen. Of niet helemaal. Je pensioen wordt dan minder waard. Gaat het daarna financieel beter? Dan gaat je koopkracht weer omhoog. Maar we verhogen je pensioen niet extra.

Er is elk jaar een maximum
Dit heet onze ambitie. Onze ambitie is de stijging van de lonen. Is die 2%? Dan stijgt je pensioen in dat jaar maximaal met 2%. We kijken naar de stijging van de lonen over de maanden oktober tot oktober in de vorige jaren. Die cijfers zijn van de cao-lonen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De afgelopen jaren verhoogden wij de pensioenen zo
Per 1 januari 2023 zijn de pensioenen van actieve deelnemers over 2022 verhoogd verhoogd met 5,12%. In deze tabel zie je of de prijsstijgingen in de afgelopen tijd zijn goedgemaakt.

  toeslag stijging van de lonen onze ambitie stijging van de prijzen
2022 0,18% 1,80% 3,28% 2,68%
2021 0,00% 3,00% 1,12% 1,27%
2020 0,00% 2,50% 1,73% 2,63%
2019 0,36% 2,10% 1,68% 1,71%
2018 0,11% 1,60% 1,30% 1,38%
2017 0,00% 1,90% 1,90% 0,32%
2016 0,00% 1,20% 1,20% 0,60%
2015 0,80% 1,10% 1,10% 0,98%
2014 0,60% 0,80% 0,80% 2,51%
2013 0,00% 1,70% 1,70% 2,45%
2012 0,00% 1,30% 1,30% 2,34%

De cijfers over de stijging van de prijzen zijn van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Onze financiële situatie was de afgelopen tijd niet goed genoeg om de pensioenen elk jaar te verhogen. De stijging van de lonen en prijzen is dus niet helemaal goedgemaakt. De kans op een verhoging van de pensioenen (toeslag) is in de komende jaren erg klein.

Lees ook deze informatie

 • Kijk bij Verhoging van pensioenen.
 • Lees het pensioenreglement in laag 3. Kijk bij Voorwaardelijk recht op toeslagen op pensioenen (indexatie) in artikel 21.
 • Het laatste nieuws over onze financiële situatie vind je bij Nieuws.

Als je niet meer bij IKEA werkt
Verlaat je IKEA? Of ga je met pensioen? Dan zijn de afspraken over de verhoging van je pensioen anders. Lees het pensioenreglement in laag 3. Kijk bij Voorwaardelijk recht op toeslagen op pensioenen (indexatie) in artikel 21. Of kijk bij Verhoging van pensioenen.

tekort

Ons pensioenfonds heeft een tekort

Ons pensioenfonds doet er alles aan om financieel gezond te zijn. Toch hebben we nu te weinig geld om alle pensioenen in de toekomst te betalen. We maakten daarom een herstelplan. Daarin rekenden we uit wanneer we weer financieel gezond zijn. Vervelende maatregelen zijn op dit moment niet nodig.

Voor het laatste nieuws over onze financiële situatie kijk je bij Nieuws.

Welke kosten maken wij?

kosten

Ons pensioenfonds maakt kosten om je pensioen te regelen:

 • Kosten voor de administratie
  Bijvoorbeeld voor de betaling van je pensioen en ontvangst van je premies. Of voor goede informatie aan jou en je werkgever. Zo verzorgen we dit Pensioen 1-2-3, je Uniform Pensioenoverzicht en een website.
 • Kosten om de pensioengelden te beheren
  Wij betalen de partijen die de pensioengelden voor ons beleggen. Ook maken we transactiekosten. Zo betalen wij kosten aan de beurs als we aandelen of obligaties kopen. Of verkopen.

Je leest meer over onze kosten in het jaarverslag in laag 3.

Wanneer moet je in actie komen?

waardeoverdracht

Als je van baan verandert

Je hebt een baan bij IKEA. Daarom bouw je pensioen op in onze pensioenregeling.

Je kunt het pensioen dat je eerder opbouwde meenemen naar ons fonds
Dit heet waardeoverdracht. Je kunt dit bij ons aanvragen. Dit doe je via Wat moet ik doen bij… waardeoverdracht. Ben je het eens met onze opgave? Dan regelen wij de overdracht.

Is je pensioen € 2,- of lager per jaar? Dan vervalt dit pensioen volgens de wet. De kosten voor de administratie zijn namelijk hoger dan € 2,-.

Is je pensioen lager dan de wettelijke (afkoop)grens kleine pensioenen van € 593,51 per jaar (2024)? Dan mag je oude pensioenfonds of verzekeraar ('pensioenuitvoerder') je pensioen ook automatisch naar ons overdragen. Bekijk daarvoor het laatste pensioenoverzicht dat je van hen kreeg. Daarop staat of je zelf iets moet doen om je pensioen mee te nemen.

Als je later een andere baan krijgt
Krijg je later een andere baan? En een andere pensioenregeling? Dan ga je pensioen opbouwen in die pensioenregeling. Ook dan kun je ervoor kiezen je opgebouwde pensioen mee te nemen. Je vraagt dit aan bij je nieuwe pensioenfonds.

Is je pensioen bij ons lager dan de (afkoop)grens kleine pensioenen? Dan regelen wij de overdracht automatisch voor je. Is je pensioen € 2,- of lager per jaar? Dan vervalt je pensioen.

Waardeoverdracht is niet nodig als je een nieuwe baan vindt bij IKEA. Je blijft dan namelijk pensioen bij ons opbouwen. Je pensioenregeling verandert dus niet.

Kies je voor waardeoverdracht?
Dan heb je al je pensioen bij elkaar. Je krijgt je pensioen later van 1 pensioenfonds.

Kies je niet voor waardeoverdracht?
Dan blijft je opgebouwde pensioen staan bij je oude pensioenfonds. Je betaalt daar geen premie meer. Je bouwt er ook geen pensioen meer op. Je krijgt dat deel van je pensioen straks van je oude fonds

Bedenk goed of waardeoverdracht voor jou verstandig is
Waardeoverdracht is makkelijk. Zo houd je je pensioen bij elkaar. Maar het kan ook nadelen hebben. Kijk daarom eerst goed naar de financiële situatie van je oude en nieuwe pensioenfonds. En wat je krijgt in de oude en nieuwe situatie. Biedt je nieuwe werkgever een beter pensioen voor je nabestaanden? Of is de kans op verlagingen bij je nieuwe pensioenfonds de komende jaren kleiner? Dan kan waardeoverdracht gunstig zijn. Andersom kan natuurlijk ook

Deze informatie helpt je bij je keuze

 • Het Pensioen 1-2-3 van je oude en nieuwe pensioenfonds
  Je ziet wat je wel en niet krijgt bij elk fonds. En of je pensioen de komende jaren kan stijgen.
 • De pensioenvergelijker
  Met de pensioenvergelijker kun je de belangrijkste onderdelen van je regelingen vergelijken. Zo zie je direct wat de verschillen zijn. Je vindt de pensioenvergelijker in laag 3.

Weet je niet zeker wat verstandig is? Overleg dan met je financieel adviseur.

Als het financieel niet goed gaat, kan waardeoverdracht niet direct
De financiële situatie van je oude en nieuwe pensioenfonds moet wel goed zijn. De beleidsdekkingsgraad moet minstens 100% zijn. Dit is wettelijk geregeld. Zo voorkomt de overheid dat je risico loopt.

Is dit niet zo? Dan kun je je waardeoverdracht wel aanvragen. Maar je pensioen blijft bij je oude fonds tot de financiële situatie van beide fondsen weer goed is. Daarna krijg je een opgave. Je beslist dan pas of je je pensioen echt meeneemt.

Wat is de dekkingsgraad?
De dekkingsgraad is de verhouding tussen:

 • het geld dat een fonds in kas heeft, en
 • het geld dat het fonds nu en in de toekomst aan pensioenen moet betalen.

Is de dekkingsgraad 100%? Dan zijn die 2 gelijk. Er is dan precies genoeg geld voor alle pensioenen.

Elk fonds meet de dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. Daarvan nemen we het gemiddelde. Dit heet de beleidsdekkingsgraad. We meten die elke maand. Je leest meer over onze financiële situatie bij nieuws.

Als je een baan krijgt in het buitenland
Krijg je een nieuwe baan in het buitenland? Dan kun je je pensioen soms ook meenemen. Dit hangt af van de regels in dat land en de pensioenregeling van je nieuwe werkgever. Wil je meer weten? Vraag je nieuwe werkgever dan of je je pensioen kunt meenemen naar je nieuwe pensioenfonds.

Arbeidsongeschiktheidspensioen

Als je arbeidsongeschikt wordt

Als je ziek wordt, betaalt je werkgever je salaris door. Je blijft dus ook pensioen opbouwen. Ben je langer dan 2 jaar ziek? Dan ben je arbeidsongeschikt.

Ben je minstens 35% arbeidsongeschikt? Dan blijf je toch pensioen opbouwen
Je betaalt daarvoor dan geen premie meer. Ons pensioenfonds betaalt je premie. Dit geldt alleen voor het deel dat je arbeidsongeschikt bent.

Werk je nog voor een deel? Dan blijf je voor dat deel op de normale manier pensioen opbouwen. Jij en je werkgever betalen samen de premie.

Zo werkt het
In dit schema lees je hoeveel pensioen je blijft opbouwen op onze kosten. Voor je arbeidsongeschiktheid kijken we naar de regels van het UWV:

Je bent arbeidsongeschikt voor: Je blijft dan pensioen opbouwen voor:
80% - 100% 100%
65% - 80% 72,5%
55% - 65% 60%
45% - 55% 50%
35% - 45% 40%
0% - 35% 0%

Alle regels vind je in ons pensioenreglement in laag 3.

Laat het ons weten als je arbeidsongeschikt wordt
Word je arbeidsongeschikt? Of word je méér of minder arbeidsongeschikt? Geef dit altijd aan ons door. Stuur ons een kopie van de brief van het UWV waarin die beslissing staat. Wij kunnen je pensioen dan snel voor je regelen. Je krijgt daarover dan een brief. We houden je ook op de hoogte als er iets verandert in je arbeidsongeschiktheid.

Je krijgt misschien ook een extra pensioen
Ben je arbeidsongeschikt? Dan krijg je misschien een WIA-uitkering van de overheid. Je leest meer op UWV.nl. Verdien je meer dan € 71.628,- bruto per jaar (2024)? Dan krijg je over dat meerdere geen WIA-uitkering. Je krijgt van ons dan een arbeidsongeschiktheidspensioen. Dit heet het WIA-excedentpensioen.

Dit zijn de regels

 • Je bent helemaal arbeidsgeschikt als je deelnemer wordt in onze pensioenregeling.
 • Ben je voor een deel arbeidsongeschikt als je deelnemer wordt? Dan krijg je alleen pensioen over het deel dat je arbeidsgeschikt bent.
 • Word je minstens 35% arbeidsongeschikt? Dan krijg je een WIA-excedentpensioen van ons. Maar alleen over je salaris boven € 71.628,- bruto per jaar (2024).
 • Als je volledig arbeidsongeschikt bent, is het WIA-excedentpensioen maximaal € 83.327,- per jaar (2024).

Je leest meer in ons pensioenreglement in laag 3. Natuurlijk hoor je het van ons als je een extra pensioen krijgt.

Bedenk goed hoe je pensioen er uitziet als je arbeidsongeschikt wordt
Overleg met je financieel adviseur of je iets extra’s moet regelen. Je kunt bijvoorbeeld een verzekering afsluiten. Zo heb je meer inkomen als je arbeidsongeschikt wordt.

samenwonen_trouwen

Als je gaat trouwen of samenwonen. Of als je geregistreerd partner wordt

Ga je trouwen of samenwonen? Of word je geregistreerd partner? Dan krijgt je partner partnerpensioen als je overlijdt.

Kijk de bedragen en voorwaarden van het partnerpensioen goed na
Bijvoorbeeld op je Uniform Pensioenoverzicht. Of bij Mijn pensioen. Kijk voor je totale pensioen en AOW op mijnpensioenoverzicht.nl.

Meld je partner aan als je in het buitenland woont
Woon je in Nederland? En ben je getrouwd of geregistreerd partner? Dan hoef je je partner niet bij ons aan te melden. Je gemeente geeft dit aan ons door. Woon je in het buitenland? Meld je partner dan wél bij ons aan. Dit kan bij Mijn pensioen.

Meld je partner ook aan als je samenwoont
Woon je samen? Dan krijgt je partner niet vanzelf partnerpensioen als je overlijdt. Er zijn namelijk voorwaarden. Je hebt bijvoorbeeld een samenlevingsovereenkomst. Die sloot je af bij een notaris. Je moet je partner ook bij ons aanmelden. Dat doe je via Mijn pensioen.

Je leest meer bij Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Bedenk of je extra maatregelen moet nemen
Is het pensioen voor je partner niet goed genoeg geregeld? Zorg dan dat je zelf extra maatregelen neemt. Bijvoorbeeld via een verzekering. Vraag je verzekeraar om meer informatie.

scheiden

Als je gaat scheiden of niet meer samenwoont. Of als je geregistreerd partnerschap stopt

Als je uit elkaar gaat, moet je samen financiële afspraken maken. Je scheiding heeft ook gevolgen voor je pensioen bij ons.

Je ex-partner heeft recht op ouderdomspensioen
Je ex-partner heeft recht op de helft van het ouderdomspensioen dat je opbouwde tijdens je huwelijk of geregistreerd partnerschap. Je kunt samen wel andere afspraken maken. Je legt die vast in een overeenkomst bij je huwelijk of scheiding.

Geef je afspraken aan ons door
Jij of je ex-partner laat ons binnen 2 jaar weten dat je bent gescheiden. En welke afspraken je maakte. Zo weet je zeker dat wij je pensioen goed regelen.

Horen wij niet binnen 2 jaar van jou of je ex-partner? En maakte je afspraken over de verdeling van je ouderdomspensioen? Dan kunnen wij het pensioen voor je ex-partner helaas niet meer direct aan hem of haar betalen. Je moet de verdeling van je pensioen dan onderling regelen.

Woon je in het buitenland? Meld je ex-partner dan bij ons af
Dit kan bij Mijn pensioen. Wij krijgen dit namelijk niet automatisch door. Woon je in Nederland? Dan horen wij van je gemeente dat je uit elkaar bent. Je hoeft dan niets te doen.

Woonde je samen? Dan hoef je niets te doen
Je ex-partner heeft geen recht op ouderdomspensioen als je samenwoonde. Je kunt samen wel andere afspraken maken. Je verdeelt je pensioen dan buiten ons pensioenfonds om.

Je ex-partner heeft geen recht op partnerpensioen
Je bent in onze pensioenregeling op risicobasis verzekerd voor partnerpensioen. Als jullie uit elkaar gaan, heeft je ex-partner geen recht op een deel van het partnerpensioen.

Was je vóór 1 januari 2021 al deelnemer aan onze pensioenregeling?
Dan heb je ook partnerpensioen opgebouwd. Voor dit partnerpensioen gelden de regels van je eerdere pensioenregeling. Kijk op de website voor meer informatie.

Woonde je samen? Meld je ex-partner dan af
Dat kan bij Mijn pensioen.

verhuizen

Als je verhuist naar of in het buitenland

Verhuis je binnen Nederland? Dan horen wij dit van je gemeente. Verhuis je naar het buitenland? Of naar een ander adres in het buitenland? Laat ons dan weten wat je nieuwe adres is. Dit kan bij Mijn pensioen. Zo kunnen we je op de hoogte houden van je pensioen.

Je AOW van de overheid kan ook veranderen. Je AOW hangt namelijk af van het aantal jaren dat je in Nederland werkt of woont. Bel met de Sociale Verzekeringsbank voor meer informatie. Of kijk op SVB.nl.

werkloos

Als je werkloos wordt

Word je werkloos? Dan bouw je geen pensioen meer op. Regel je zelf niets? Dan is je pensioen lager als je met pensioen gaat. Kijk ook of het pensioen voor je partner en kinderen wel goed geregeld is. Omdat je uit dienst bent gegaan, is er voor hen geen pensioen meer verzekerd.

Misschien kun je maatregelen nemen
Bijvoorbeeld via een verzekering. Of door zelf geld opzij te zetten voor later. Krijg je een nieuwe baan? Dan ga je daar waarschijnlijk weer pensioen opbouwen. Je kunt je pensioen dan meenemen. Dit heet waardeoverdracht. Je vraagt dit aan bij je nieuwe pensioenfonds.

Je hoeft het ons niet te laten weten als je uit dienst gaat
Je werkgever geeft dit aan ons door.

Je krijgt een overzicht van jouw pensioen als je uit dienst gaat
Daarna vind je ieder jaar jouw pensioenoverzicht bij Mijn pensioen. Eens in de 5 jaar krijg je van ons een overzicht van jouw pensioen bij STIP.

meerminderwerken

Als je meer of minder gaat werken

Ga je meer of minder werken? Dan verandert waarschijnlijk je salaris. De premie voor je pensioen verandert dan ook. Hoeveel je betaalt voor je pensioen hangt namelijk af van je salaris.

Je gaat minder werken
Als je minder gaat werken, krijg je waarschijnlijk minder salaris. Je bouwt daardoor minder pensioen op voor jezelf. En je partner en kinderen krijgen minder pensioen als je overlijdt. Je betaalt ook minder premie.

Werk je nu 100%? En wil je 80% gaan werken? Dan bouw je tot je pensionering dus ook nog maar voor 80% pensioen op. Je krijgt daardoor later minder pensioen dan als je 100% blijft werken.

Je gaat meer werken
Als je meer gaat werken, krijg je waarschijnlijk meer salaris. Je bouwt daardoor meer pensioen op voor jezelf. En je partner en kinderen krijgen meer pensioen als je overlijdt. Je betaalt ook meer premie.

Werk je nu 50%? En wil je 80% gaan werken? Dan ga je ook over dat 80%-salaris pensioen opbouwen. Je krijgt daardoor later meer pensioen dan als je 50% blijft werken.

Bedenk goed wat deze keuze betekent voor je pensioen
Wil je precies weten wat meer of minder werken betekent voor je pensioen? Kijk dan bij Mijn pensioen.

Misschien kun je zelf maatregelen nemen als je minder gaat werken. Bijvoorbeeld door extra pensioen op te bouwen voor later. Overleg met je financieel adviseur of je iets extra’s moet regelen.

verlof

Als je met onbetaald verlof gaat

Ga je met onbetaald verlof? Dan blijf je in dienst bij je werkgever. Je blijft ook deelnemer aan onze pensioenregeling. Maar de opbouw van je pensioen kan wel veranderen.

Dit geldt

 • Als je ouderschapsverlof krijgt
  Je blijft pensioen opbouwen bij ons pensioenfonds. IKEA betaalt je premie voor het deel dat je met verlof bent. Je verlof heeft dus geen gevolgen voor het pensioen dat je later krijgt.
 • Als je met aanvullend geboorteverlof gaat
  Je blijft voor 70% pensioen opbouwen bij ons pensioenfonds.
 • Als je met onbetaald verlof gaat om een andere reden
  De opbouw van je pensioen stopt in andere gevallen. Bijvoorbeeld als je een sabbatical neemt.
 • Je blijft bij ons verzekerd voor partner- en wezenpensioen. Dit geldt in de 1e 18 maanden van je verlof. Zo krijgen je partner en kinderen een pensioen als je overlijdt tijdens je verlof.

Overleg met je werkgever wat hij regelde voor je pensioen
Weet je niet zeker wat voor jou geldt? Je HR-afdeling kan je meer vertellen.

Je hoeft ons niet te informeren als je verlof opneemt
Wij horen dit van je werkgever. Hij geeft de afspraken die jullie maakten aan ons door.

mijnpensioenoverzicht

Kijk minstens 1 keer per jaar op mijnpensioenoverzicht.nl

Kijk ten minste 1 keer per jaar hoeveel pensioen je hebt:

keuze

Als je een eigen keuze wilt maken voor je pensioen

Je hebt verschillende keuzes voor je pensioen. Je kunt bijvoorbeeld je oude pensioen meenemen naar je nieuwe pensioenfonds. Die keuze maak je als je van baan verandert. Wil je je pensioen eerder, later of voor een deel laten ingaan? Die keuze hoef je pas te maken als je pensioen bijna ingaat. Kijk voor meer informatie en andere keuzes bij Welke keuzes heb je zelf? in dit Pensioen 1-2-3.

Maak je een keuze op je pensioendatum? Dan kun je die maar 1 keer doorgeven. Je kunt dit daarna niet meer veranderen. Zorg dus dat je alle informatie hebt voordat je een keuze maakt.

Persoonlijke gegevens

Dit onderdeel gebruik je alleen als je een pensioenoverzicht hebt ontvangen. Hieronder leggen we graag de gegevens verder uit.

Pensioenuitvoerder
Het fonds waar je pensioen opbouwt.

Soort pensioenregeling
Je hebt een uitkeringsovereenkomst. Dit is een pensioenregeling waarbij je een vaste pensioenaanspraak opbouwt.

Je salaris dat meetelt voor je pensioenregeling
Dit is het deel van je salaris waarover je pensioen opbouwt. Bijvoorbeeld je maandelijks salaris. Maar soms bouw je over meer onderdelen op. Dit noemen we het pensioengevend salaris. Je vindt alle onderdelen die meetellen in het reglement in laag 3.

Je bouwt geen pensioen op over...
Over een gedeelte van het salaris bouw je geen pensioen op. Dit noemen we de franchise.

Salaris waarover je wel pensioen opbouwt
Dit is het deel dat wordt gebruikt om je pensioenopbouw te berekenen. Dit noemen we de pensioengrondslag.

Percentage jaarlijkse pensioenopbouw
Je bouwt elk jaar pensioen op over een deel van je pensioengrondslag. Dit is een percentage. We noemen dit je opbouwpercentage.

Factor A (voor je belastingaangifte)

Heb je meerdere pensioenoverzichten ontvangen? Dan moet je de factor A bedragen op deze pensioenoverzichten bij elkaar tellen. Wil je een berekening maken van je fiscale ruimte? Gebruik dan het 'Hulpmiddel lijfrentepremie' van de Belastingdienst. Dat vind je op belastingdienst.nl. Je financieel adviseur kan je hierbij ook helpen.

vragen

Als je vragen hebt

Bel ons gerust als je vragen hebt over je pensioen. Misschien wil je meer weten over een keuze. Of over wat je zelf kunt doen. Of stuur ons een e-mail. Je kunt ook op onze website kijken.

Meer weten over…

…je pensioen bij ons? Ga naar laag 3.
…je eigen pensioenbedragen? Kijk bij Mijn pensioen. Of op mijnpensioenoverzicht.nl voor je totale pensioen.