2017: wat gebeurt er met mijn pensioen bij STIP?

Als eerste wil het bestuur je de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar brengen. Ook in 2017 zet het bestuur zich vol in voor om jouw pensioen bij STIP. Het wordt wederom een spannend jaar, maar het bestuur en haar medewerkers zullen er hard aan werken er een succes van te maken!

Pensioen in het nieuws

In de krant, op het journaal, of tijdens een verjaardag – ergens komt altijd het onderwerp ‘pensioen’ aan de orde. 2016 was dan ook voor alle pensioenfondsen een pittig jaar. De grote boosdoener is de lage rente.

Van de overheid moeten pensioenfondsen rekenen met een rente die door het beleid van de Europese Centrale Bank nog heel lang, heel laag blijft. De lage rente maakt het inkopen van pensioenen heel duur. Elk pensioenfonds moet daardoor vele miljoenen extra opzij zetten. Het gevolg is een dalende dekkingsgraad. Dat is de financiële thermometer die laat zien hoe gezond een pensioenfonds is.

Herstelmaatregelen

De financiële positie van diverse pensioenfondsen is op dit moment zodanig dat zij herstelmaatregelen moeten nemen. Een herstelmaatregel is bijvoorbeeld korten op de opgebouwde pensioenen, maar ook het niet indexeren van de pensioenen. Het plan met al deze maatregelen wordt altijd eerst goedgekeurd door De Nederlandsche Bank (DNB).

Hoe zit het bij STIP?

De dekkingsgraad van STIP is eind november 2016 licht gestegen naar 103,4%. De beleidsdekkingsgraad (het gemiddelde over een jaar) daalde een fractie naar 100,5%.

Eind 2015 diende STIP een herstelplan in bij DNB. Hieruit blijkt dat STIP naar verwachting binnen een aantal jaren weer voldoet aan de wettelijke eisen. Vervelende maatregelen, zoals korten van de pensioenen, zijn op dit moment dus niet nodig. Door de nog te lage dekkingsgraad is het in 2017 niet mogelijk om op de pensioenen te indexeren.

Op de hoogte blijven?

Elke maand houden wij je via de website op de hoogte over de ontwikkeling van de dekkingsgraad. Lees hier het nieuwste bericht over de dekkingsgraad.